Google

20 Eylül 2007 Perşembe

SADE ÇİKOLATA KALP DOSTU


Son araştırmalar, sade çikolatanın sağlığa iyi geldiğini bir kez daha doğruladı. Araştırmacılar, hergün bir miktar sade çikolata yemenin yüksek tansiyona iyi geleceğini belirtiyor.
Amerikan Tıp Derneği Dergisi'nde yayınlanan araştırmada Köln Üniversitesi Hastanesi doktorlarından Dirk Taubert ve ekibi yüksek tansiyon hastası 44 kişiye çikolata rejimi uyguladı.
Araştırmaya göre, sade çikolata hastalarda sistolik yani büyük kan basıncını 2.9 ünite, diastolik yani küçük tansiyonunu ise 1.9 ünite düşürüyor. Beyaz çikolatanın ise kan basıncına hiçbir etkisi olmuyor.
Başka araştırmalar sütlü ve beyaz çikolatanın ya da sütle birlikte tüketilen sade çikolatanın aynı yararı sağlamadığını gösteriyor. Sade çikolata polifenol adlı kimyasal bir madde içeriyor. Dr. Taubert bu kimyasal maddenin vücuttaki nitrik oksid üretimini arttırdığını ve artan nitrik oksidin damarların genişlemesine neden olarak kan dolaşımını hızlandırdığını belirtiyor. Artan kan dolaşımı da tansiyonun düşmesini sağlıyor.
Dr. Taubert yaptığı açıklamada, "Araştırmalarımız sağlıklı bir diyetin yanında her gün bir miktar sade çikolata tüketmenin yararlı olduğunu kanıtlıyor" dedi.
Dr. Taubert, "Bu, yüksek tansiyon sorunu olanlar için iyi haber. Ancak bazı kişiler sade çikolatanın tadını sevmeyebilir. Araştırmaya katılan hastaların hiçbirinde kilo artışı görülmemiş. Günde 7 gram sade çikolata yemek tansiyonu düşürmek için yeterli" şeklinde konuştu.
Bu kadar az miktarda çikolatanın kan basıncı düşürmek için yeterli olmasının araştırma ekibini şaşırttığını belirten Dr. Taubert, "Az miktarda çikolatanın yeterli olması iyi bir şey çünkü çikolata fazla miktarda yağ içeren bir gıda" diye konuştu

Hiç yorum yok: