Google

28 Ağustos 2007 Salı

ÇİNKO

Vücutta kullanım alanları: Hücre çoğalması ile doku büyümesi ve yenilenmesini artırır. Yeterli çinko alımı büyüme için elzemdir. Vücudunuzda 70’den fazla enzimin yapısında yer alır. Vücudunuzun karbonhidrat, protein ve yağları kullanmasına yardım eder. Bağışıklık ve üreme sistemi metabolizması için gereklidir. Gebelikte bebeğin beyin, sinir sistemi ve kemiklerin gelişimi için gereklidir.

Eksiklik belirtileri: Koku ve tad alımında bozukluk, çocukluk döneminde büyümenin gerilemesine, gebelik döneminde ise doğuştan bozukluklara neden olur. İştah kaybı, deride değişiklikler ve enfeksiyonlara karşı direncin azalması da diğer yetersizlik belirtileridir.

Tedavide kullanım alanları: Egzama, erkelerde kısırlık problemlerinde, çocuklarda büyüme geriliğinde, iştahsızlıkta, alkolizmde...

Besin kaynakları: Çinkonun iyi kaynakları et, deniz ürünleri ve karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinlerdir. Yumurta ve süt az miktarda çinko içerir. Bitkisel kaynaklı besinlerden tam tahıl ürünleri, buğday özü(germ), börülce ve miso da çinko içerir. Fakat bunların vücuttaki kullanılabilirlikleri daha sınırlıdır.

Dozları: Önerilen günlük dozu: 15mgTedavi dozları günlük 15-30mg aralığıdır.Aşılmaması gereken doz günlük 15 mg (uzun süre)

En iyi alım şekli: Bol Suyla birlikte geceleri alımı en iyi şekildir, özellikle kahve ve çay ile birlikte alınmalalıdır, emilimi bozulur.En iyi formu Çinko sitrat dır.

Hiç yorum yok: